Mobil hírek, érdekességek...

2011.nov.30.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

Készül a Nokia N9 új szoftver

Átdolgozott kameraszoftverrel és frissített galériával érkezik az új Nokia N9 firmware.

A Nokia gőzerővel dolgozik az első – és valószínűleg utolsó – MeeGo Harmattan-alapú készülékének második szoftverfrissítésén, mely a számos kisebb-nagyobb hibajavítás, új virtuális gombok és a Nokia Pure betűtípusra való áttérés mellett néhány fontosabb újdonságot is tartalmaz. A legjelentősebb változás a kameraszoftver kezelőfelületét érte, mely többek között a villanó összes üzemmódját egyszerre teszi elérhetővé a kényelmesebb váltogatás érdekében. Az Engadget értesülései szerint a galéria egyik új szolgáltatása az arcfelismerés lehet, mely mellett új színprofilok kiválasztására is lehetőség nyílik. A Nokia N9 PR1.2-es jelzésű szoftverének kiadási időpontja egyelőre nem ismert.

ICS frissítést kapnak az Optimus csúcsmodellek

Elsőként az Optimus sorozat négy legerősebb tagja számára lesz elérhető az Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

A kisebbik dél-koreai gyártó hivatalosan Facebook oldalán olvasható bejegyzés szerint első körben az Optimus 2X, Optiumus Black, Optimus 3D és Optimus LTE csúcsmodellek számára lesz elérhető az Android 4.0 Ice Cream Sandwich rendszerfrissítés. A firmware érkezésének időpontja egyelőre nem ismert, de a pontos ütemterv várhatóan már decemberben elérhető lesz, mely szintén a Facebook oldalon kerül kiadásra. Az LG az Optimus sorozat többi tagját is górcső alá veszi hogy alkalmasak-e az Android 4.0 futtatására, így lehetséges, hogy a decemberi, végleges lista a fent nem említett készüléket is tartalmazni fog.

Panasonic okostelefonok európai szolgáltatóknál

A Reuters értesülései szerint Európában már a jövő év elejétől elérhetőek lesznek a Panasonic Android-alapú készülékei.

A Reuters és a Nikkai hírügynökségek állítása szerint a Panasonic tárgyalásokba kezdett a legnagyobb európai szolgáltatók egyikével, melyet követően az Android-alapú készülékei már a jövő év elején az Öreg Kontinensen is piacra kerülhetnek. A japán gyártó egyelőre nem árulta el, hogy a Vodafone, az Orange, a Telefónica (O2) vagy a T-Mobile csoport lesz-e a stratégiai partnere, de annyit megerősített, hogy kártyafüggetlen forgalmazás helyett mindenképp szolgáltatók segítségét kéri. Az európai premiert követően a Panasonic Észak-Amerika felé is nyitni szeretne, de ennek pontos időtervéről egyelőre nincs információ.

Galaxy Nexus: 720p videó az előlapi kamerával

HD videók rögzítésére is alkalmas az Android 4.0 Ice Cream Sandwich referenciamodell előlapi kamerája.

A Galaxy Nexus kapcsán nyilván nem az 1,3 megapixeles előlapi kamera a legfontosabb újítás – hiszen néhány készülékben ennél nagyobb felbontású modul is megtalálható –, de a 720p HD videorögzítési opció azért mégiscsak említést érdemel. A tűhegynyi optikától persze kár lenne csodákat várni, de HD videóhívásokhoz és önarcképek, egészen pontosan „önarcvideók” rögzítéséhez azért bőségesen elegendő lehet. Az alant látható videók közül az elsőben a készülék beállításai láthatóak, míg az utóbbi egy előlapi kamerával készített felvétel. Ez utóbbi kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy a YouTube automatikusan áttömöríti a feltöltött tartalmak, mely további minőségromlást eredményez.

Kínának tavaszig kell várnia a Nokia Lumiára

Európa egyes részein már kapható a készülék, Kínának viszont még hónapokig várnia kell.

Bár az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már kapható a Nokia első Windows Phone 7 operációs rendszerre épülő készüléke, a Lumia 800, sok ember él a Földön, akiknek még várniuk kell arra, hogy saját szemükkel láthassák azt, hogy a finnek mit hoztak ki a Microsoft operációs rendszeréből. Ezek közé az emberek közé tartozunk mi is, viszont számunkra jó hír, hogy elvileg már ma megkaphatjuk a tesztpéldányunkat (azaz a héten lehet teszt), de Kínában élő barátaink nem ilyen szerencsések; hozzájuk csak jövő év áprilisában jut majd el az újdonság, ami akkor talán még nem is lesz annyira újdonság. Ráadásul marha drágán tudják majd megvásárolni, ára valahol 5000 kínai jüan (180 000 forint) körül mozog majd.

süti beállítások módosítása