Mobil hírek, érdekességek...

2010.jan.30.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

Digitális rendszerek

Telefonálásra kezdetben a 450MHz-es sávban analóg rendszerek szolgáltak. Ezek adatátvitelre maximum 1,2 kbps vagy jó esetben 2,4 kbps sebességgel voltak használhatók. (Első generáció)

• A 900 MHz-es, az 1800 Mhz-es és az 1900 Mhz-es sávot használó GSM (Global System for Mobil communication), valamint az ezt követő rendszerek már digitális átvitelre épültek. A GSM adatátviteli sebessége 9,6 kbps lehet eleinte csak Európában használt, mely ma már világméretűvé vált. Bár beszédátvitelre maradéktalanul megfelel a rendszer, ez a sebesség adatátviteli igényeinket már ma sem elégíti ki. További hátrány, hogy ezek a rendszerek adatátvitel esetén is idő alapú elszámolást alkalmaznak, tehát nem az átvitt adatmennyiséget, hanem a vonal lefoglalását fizetjük ki. (Második generáció)

• A GPRS (General Packet Radio System) a hagyományos beszédátvitel mellett kb. 60-70 kbps sebességet biztosít adatátviteli célra, és már nem vonalkapcsolásos elven működik, azaz fizetni csak az átvitt információs csomagokért kell. („2,5” generáció) felfogható úgy is, mint a második generáció továbbfejlesztése.

• Az UMTS rendszer (Universal Mobile Telecommunication System) az elkövetkező években várhatóan nevének megfelelően univerzális megoldást fog nyújtani szinte az egész világon az egyéni, az otthoni és az üzleti felhasználók számára. A 2 GHz-es sávban működő rendszer 2 Mbps adatátvitelre is képes, azonban teljesen új hálózat kiépítését igényli, és a rendkívül magas beruházási költségek egyelőre késleltetik térhódítását. (Harmadik generáció).

 

Cellarendszer

Az igen nagy frekvencián jelentkező rádióhullámokat nyalábokká fókuszálják, így használják fel a mobiltelefonok. A mobiltelefon-rendszer részei: 1. Mobilkészülék 2. Bázisállomás 3. Kapcsolóközpont

Eltérően más, nagyobb frekvenciájú rádióhullámoktól, a mikrohullámokat az ionoszféra nem veri vissza, így nem használhatók nagy távolságú távközlésnél. A rádiótelefon felhasználók száma nagymértékben meghaladja az említett szolgáltatáshoz rendelkezésre álló rádiócsatornák számát. A területet, amelyet a rádiótelefon átfog, cellákra osztották fel, minden egyes cellát egy rádió bázisállomás lát el, ahová a vezeték nélküli rádiójelek segítségével a mobiltelefonokról indított hívások továbbítódnak, illetve ahonnan a mobiltelefonok fogadják a hívásaikat. A mobiltelefonok működéséhez tehát szükség van bázisállomásokra is, melyek biztosítják a kapcsolatot a mobilkészülék és a kapcsolóközpont között. A kapcsolóközpont a hálózat legbonyolultabb része. A hívási, kapcsolási feladatok ellátásán kívül az egész rendszer felügyelete is az „ő” feladata.

A rádiótelefonok által használt frekvencián nem lehet nagy távolságokat áthidalni. Ezen kívül a frekvencia sáv is elég szűk, nem kaphat minden előfizető külön frekvenciát a beszélgetéshez. A megoldást a cellás szerkezetű rádiótelefon rendszerek jelentik, melyek az igényeket a rendelkezésre álló frekvenciatartomány kihasználtságának növelésével elégítik ki. Az analóg és a digitális mobiltelefonrendszerek egyaránt alapvetően a méhkaptárhoz hasonló hatszögletű cellákból álló rendszert alkotnak. A területet kisebb részekre osztják. A cellákon belül egy központi rádióállomás tartja a mozgó előfizetőkkel a kapcsolatot. Mivel egy cella mérete nem túl nagy, és központi rádióállomás jele a cellán kívül már nem fogható a hullámterjedés sajátosságai lehetővé teszik, hogy egy bizonyos távolság felett újra fel lehessen használni a frekvenciasávot. Így ugyanaz a frekvencia egyidejűleg több, egymástól megfelelő távolságban lévő cellában is kiosztható. A cellák alakját szabályos hatszög alakra érdemes tervezni, ez azonban csak elméleti megközelítésként használható, ugyanis a valós cella alakját és méretét a helyi körülmények figyelembevételével kell meghatározni. (domborzati viszonyok, épületek stb.). A bázisállomásnak kell biztositania a cluster elhagyásakor az előfizető számára a handoff-ot.

 

Jöhet az új mobilszolgáltató!

A cím pontosan 10 évvel ezelőttről származik: 1999. október 8-án írta alá a mobil távközlési szolgáltató magyarországi érdekeltsége a koncessziós szerződést, és 1999 novemberében indította el Magyarországon szolgáltatását.

A mobilrádiótelefon-szolgáltatások ellátására vonatkozó, 1999. október 8-án aláírt koncessziós szerződés értelmében a Primatel Konzorcium, amelynek, annak idején az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Posta Rt. is tagja volt, 15 évre nyerte el a jogot a 900 és 1800 megahertzes frekvenciasávon történő mobilszolgáltatásra, s ezért 48 milliárd forint koncessziós díjat fizetett.

A Vodafone szolgáltatása kezdetben csak Budapesten, valamint az M1-es autópálya térségében volt elérhető, s az első üzleti év végére mintegy 10 százalékos piaci részesedés elérését irányozták elő. A mai napig – 10 év alatt – a Vodafone összesen 500 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, több mint 1 milliárd forintot költött társadalmi célú támogatásra, a vállalat piaci részesedése a 2009. augusztusi adatok szerint 21.94 százalék, összesen mintegy 2,65 millió ügyfele van. A 10 évvel ezelőtti mintegy 300 főről mára 1.700 főre nőtt a Vodafone magyarországi alkalmazottainak száma, de a miskolci ügyfélszolgálati központ és a fővárosban levő globális pénzügyi központ létszámának folyamatos bővülésével ez a szám a pénzügyi év végére megközelíti a 2 ezer főt.

„Az elmúlt tíz évben sokszor nekünk szegezték a kérdést, hogy harmadik szereplőként érdemes volt-e piacra lépni. 1999-ben egyértelműen jó döntést hoztak a Vodafone akkori vezetői, amikor egy ilyen gyorsan fejlődő piacot választottak befektetési célpontul” – mondta dr. Beck György a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

„Határozottan jó döntés a volt a piac kibővítése” - mondta Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. „Véleményem szerint a háromszereplős piacon a verseny színesebb, lendületesebb lett, csökkenni kezdtek az árak és a fogyasztók számára vonzó kínálat alakult ki. Ennek eredményeképp felgyorsult az előfizetői szám növekedése, új innovatív szolgáltatások jelentek meg és egy fejlett mobilpiac alakult ki Magyarországon.”

Rettegnek a Skype-tól a mobilszolgáltatók

Az O2 és az Orange szeretné megakadályozni, hogy a Nokia előtelepített Skype-pal hozza forgalomba az N97-est Nagy-Britanniában, mivel a cégek féltik a bevételeiket a netes telefonszoftvertől.

A két mobilcég jelenleg azzal fenyegetőzik, hogy nem hozzák forgalomba az új Nokia készüléket, amennyiben azon tényleg megtalálható lesz a Skype - adta hírül az Ars Technica. A szolgáltatók egyelőre zárt ajtók mögött alkudoznak a Nokiával, de várhatóan nem lesz könnyű dolguk, mivel a mobilgyártó hosszú távú együttműködést tervez a VoIP-szoftver gyártójával.
A Skype, amely már eddig is letölthető volt néhány Nokia-típuson, a cégek tervei szerint egy új, a készülékek operációs rendszerével sokkal jobban integrált változatban kerül majd előtelepítve a mobilokra - és nem csak az N97-esre, hanem a cég más új okostelefonjaira is. A felhasználók így olcsóbban, vagy akár (wifin keresztül) ingyen is bonyolíthatnak hívásokat a készülékről. Ez a megoldás elsősorban annak kedvez, aki a nemzetközi hívásokon szeretne spórolni, mivel a Skype-olás ilyenkor még akkor is olcsóbb lehet, ha fizetni kell a mobil- vagy vonalas telefonszámra irányuló beszélgetés és az adatforgalom díját.

Az O2 és az Orange a jelek szerint egyenesen a sátán művének tartja a mobilos VoIP-ozást lehetővé tévő megoldást, nem gondolva arra, hogy az adatkapcsolat segítségével bonyolított beszélgetések továbbra is nekik hoznak majd bevételt - nem is beszélve arról, hogy az új lehetőséggel még több előfizetőre tehetnének szert az N97-es révén.

A mobilos Skype nem csak náluk verte ki a biztosítékot: az Egyesült Államokban az AT&T csak a szoftver lebutított verziójának használatát engedélyezi az iPhone-on. Az USA-ban eddig egyedül a T-Mobile volt a VoIP-technológia úttörője, amely bevezette a HotSpot at Home nevű szolgáltatást. A hibrid megoldás előfizetői az otthoni wifin keresztül használhatják a mobiltelefonjukat, miután hazaértek. A briteknél jelenleg a 3 mobilszolgáltató forgalmaz Skype-os mobilt, így az O2 és az Orange által ellenzett megoldásnak már ott is van előfutára.

Szolgáltatók harca

2007 második hónapjában a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 34 ezerrel, 9 millió 992 ezerre nőtt, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A 100 főre jutó előfizetések száma januárban 98,9, februárban 99,2 volt. 2007 február végére az előfizetői szám alapján a T-Mobile részesedése az egy hónappal korábbi 44,61 százalékról 44,60 százalékra, a Vodafone részesedése 21,52 százalékról 21,50 százalékra csökkent. A Pannon részesedése a januári 33,87 százalékról 33,90 százalékra emelkedett. A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást, vagy SMS-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma februárban a január végi szinthez képest közel 4 ezerrel, 9 millió 380 ezerre csökkent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján az év második hónapjában a Vodafone piaci része a januári 21,44 százalékról 21,52 százalékra nőtt. Ugyanekkor a T-Mobile piaci részesedése 44,89 százalékról 44,86 százalékra, a Pannon részesedése pedig 33,67 százalékról 33,62 százalékra csökkent. A három szolgáltató ügyfelei 2007 februárjában 4.391 számot hordoztak a 2004 májusa óta igénybe vehető mobil-számhordozás keretében. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a számhordozás a második hónap végéig összesen 151.708 mobilszámot érintett.

süti beállítások módosítása