Mobil hírek, érdekességek...

2011.okt.25.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

Napokon belül érkezik a ViewPad 7e

Október végén debütál a ViewSonic kétszáz dollár alatti árfekvésű táblagépe.

A kedvező árfekvésű Kindle Fire az Egyesült Államokban biztosan sikermodell lesz,de Európában valószínűleg nem vagy csak bizonyos régiókban lesz kapható. Az alant látható ViewPad 7e ezzel ellentétben az Öreg Kontinensen is elérhető lesz, méghozzá az Amazon táblagépéhez hasonlóan nettó 199 dolláros, azaz hazai áfát feltételezve bruttó 53 000 forintos áron. Az Android 2.3 Gingerbread alapokon nyugvó készülék 7 hüvelykes, 800x600 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelzőt, 3 megapixeles hátoldali és VGA előlapi kamerát, WLAN és Bluetooth modult, 1 GHz-es ARM Cortex-A8 processzort, 512 MB RAM-ot, 4 GB belső tárhelyet, microSDHC foglalatot, microUSB és microHDMI csatlakozót, valamint 5 órányi működést biztosító 3300 mAh kapacitású akkumulátort kapott. Az egyedi 3D ViewScene kezelőfelülettel érkező, 192x131x14,1 milliméteres és 450 grammos ViewSonic ViewPad 7e hazai premierjének időpontja egyelőre nem ismert.

Steve Jobs nem akart alkalmazásokat

Az Apple vezetőjének ma megjelenő életrajzából kiderült, hogy Steve Jobs eredetileg ellenezte az App Store ötletét.

Walter Isaacson ma megjelenő hivatalos életrajza nem csak Steve Jobs életútjába, hanem az Apple belső működésébe is betekintést nyújt, hiszen a nemrég elhunyt cégvezető számos kulisszatitkot osztott meg az íróval. A műből többek között az is kiderül, hogy Jobs kezdetben ellenezte az App Store koncepciót, mivel eleinte úgy vélte, hogy a csapatának nem volt akkora kapacitása, amely a fejlesztői csapásvonal kordában tartásához szükséges komplex szabályrendszer kidolgozásához kellett volna. Art Levinson, az Apple igazgatótanácsának tagja végül mégis meggyőzte a cégvezetőt az alkalmazásokban rejlő lehetőségekről, mely azóta is a világ legsikeresebb szoftver piactere.

 

Windows Phone – olcsóbb és csúcsmodellekre is

Jövőre felére csökkenthet a Windows Phone mobilok gyártásköltsége, ám jóval fejlettebb modellekre is számítani lehet.

A Microsoft tervei szerint jövőre 200 dollár alá csökkenhet a legolcsóbb Windows Phone modellek gyártásköltsége, mely révén jóval szélesebb vásárlórétegek célbavételére is lehetőség nyílik. Az első készülékek 400 dollár feletti előállítási költsége a kötelezően előírt 480x800 képpontos érintőkijelzőnek, minimum 5 megapixeles kamerának és a legalább 8 GB belső tárolókapacitásnak volt betudható, ám a komponensárak gyors eróziójával a mobiltelefonok gyártási költsége jelentősen lecsökkenhet. Az Android platform agresszív térhódítását azonban még az ennél is jóval olcsóbban, 100 dollár körüli áron piacra dobott készülékek segítették, melyet úgy tűnik, hogy a Microsoft 2012-ben sem kíván megcélozni.

Természetesen a szabadalomsértések miatti licencdíjak megfizettetésével a Google partnerei is áremelésekre kényszerülhetnek, miközben a legfrissebb információk szerint a Windows Phone „Tango” változata már jóval olcsóbb, 320x480 képpontos kijelzővel is beéri majd. A szoftveróriás azonban nem csak a legalsó, hanem a legfelső szegmensben is hódítani szeretne. A Windows Phone „Apollo” változat a pletykák szerint már többmagos processzorok és akár 720x1280 képpontos megjelenítők kezelésére is alkalmas lesz, vagyis specifikációs fronton is ringbe száll a legjobban felszerelt Android-alapú modellekkel is.

Száz dollárnyi kárpótlás a BlackBerry hibákért

A Research In Motion száz dollár értékű alkalmazást kínál kárpótlásul a több napos BlackBerry rendszerhibákért.

A Research In Motion számára igazi rémálom lehetett az elmúlt hét, hiszen egy központi switch meghibásodása miatt a biztonságos levelezés, internetelérés és a BBM csevegőszolgáltatás is részben vagy teljes egészében használhatatlanná vált Európában, Közel-Keleten, Indiában és Afrikában (EMEIA) egyaránt. A kanadai gyártó természetesen igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a 12 év alatt felépített ügyfélbizalom ne szenvedjen csorbát, így a cégvezető hivatalos elnézéskérését követően az üzembiztonsági előírásokkal kapcsolatos agresszív változtatások és egy 100 dollár értékű alkalmazáscsomag is bejelentésre került.

A következő hetek során valamennyi érintett ügyfél ingyen töltheti le a SIMS 3, Bejeweled, N.O.V.A., Texas Hold'em Poker 2, Bubble Bash 2 játékokat, illetve a Photo Editor Ultimate, DriveSafe.ly Pro, iSpeech Translator Pro, Drive Safe.ly Enterprise, Nobex Radio Premium, Shazam Encore és Vlingo Plus: Virtual Assistant alkalmazásokat, mely mellett az üzleti előfizetők számára egy hónapos prémium ügyfélszolgálat is aktiválásra kerül. A fenti szoftvercsomag eléréséről a RIM hivatalos értesítést is küld, melyet követően 4 hét áll majd rendelkezésre az alkalmazások letöltésére.

Az iPhone 4S is 512 MB RAM-ot kapott

Az iFixit elemzése szerint az Apple új üdvöskéje a közvetlen elődjéhez hasonlóan 512 MB memóriával érkezik.

Az iFixit nemrég górcső alá vette az Apple legújabb mobiltelefonját, mely külső vonásai terén szinte semmit sem változott, ám a burkolat alatt azért komolyabb változtatások is történtek. Az egyik legfontosabb újítás a két ARM Cortex-A9 maggal szerelt Apple A5 processzor használata lehet, mely mellett azonban a korábbi várakozásokkal ellentétben továbbra is csupán 512 MB RAM kapott helyett. A döntés hátterében vélhetően nem anyagi okok, hanem a fogyasztás állhat, ugyanis a szélsebes memóriák akkor is jelentős energiaigénnyel bírnak, amikor azok nincsenek teljes mértékig kihasználva. Az üzemidő márpedig egy olyan paraméter, melyet a fogyasztás csökkentésével vagy az akkumulátor kapacitás növelésével lehet csak megemelni, ám ez utóbbi a karcsú kialakítás fenntartását jelentősen megnehezítené. Az iFixit szerint az iPhone 4S továbbra is Samsung memóriák köré épül, de pletykák szerint a jövőre érkező modellekben már más beszállítók megoldásai szerepelhetnek.