Mobil hírek, érdekességek...

2011.jan.31.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

80 millió Samsung mobil egy negyedév alatt

A Samsung utolsó negyedéves eredményeinek kiértékelése során megemlítésre került a Galaxy S utódja is.

Újabb erős negyedévet tudhat maga mögött a Samsung mobiltelefonos üzletága, mely az elmúlt év három hónapjában összesen 80,7 millió mobiltelefont értékesített és ezzel együtt 1,29 milliárd dolláros profitot tudott realizálni. Az éves 38 százalékos nyereségnövekedés hátterében a drágább modellek sikere áll, melyek közül a Galaxy S és a Galaxy Tab eladásai pénzügyi értelemben a legjelentősebbek. A Nokia után a piac második legnagyobb gyártója a 2010-es év során összesen 280 millió mobiltelefont értékesített, melyek jelentős részét az olcsóbb érintőkijelzős ajánlatok teszik ki. A dél-koreai gyártó idén körülbelül 60 millió okostelefon értékesítését tervezi, melyből jelentős részt tehet ki a Mobile World Congress alkalmával leleplezésre kerülő, Super AMOLED Plus érintőkijelzővel és kétmagos processzorral szerelt Galaxy S2 is.

Erős negyedévet zárt a Motorola

Erős negyedévet zárt, de komoly visszaesésekre számít a Motorola.

Ismét erős negyedévet hagyott maga mögött a Motorola, mely elsősorban az Android alapú készülékek sikerének köszönhető. A teljes cégcsoport 3,4 milliárd dolláros árbevétele, illetve a telefonos részleg 2,4 milliárd dolláros forgalma éves szinten 22 illetve 33 százalékos bővülést jelent, ám a mindössze 80 millió dolláros nettó nyereség a cég méretéhez képest továbbra is túlságosan alacsony. Az októbertől decemberig tartó időszakban összesen 4,9 millió Motorola készülék talált gazdára, mely alulmúlta a The Wall Street Journal és a MarketWatch 5,5 milliós várakozásait. A Motorola előrejelzései szerint az idei év első három hónapja rendkívül gyenge lesz, így ismét veszteségekre lehet majd számítani.

Galaxy Ace a Samsung hivatalos oldalán

Már elérhető a hivatalosan le sem leplezett Samsung S5830 Galaxy Ace termékoldala.

A korábbi pletykáknak megfelelően HVGA kijelzővel és fejlett adatátviteli megoldásokkal érkezik a Samsung Galaxy S alacsonyabb árszegmensbe szánt testvére, az S5830 Galaxy Ace. Az egyelőre be sem mutatott készülék hivatalos termékoldala alapján a jövevény 3,5 hüvelykes, 320x480 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelzőt, 5 megapixeles kamerát, GPS, WLAN és sztereó Bluetooth modult, HSPA átviteli képességet, Swype szövegbeviteli képességet, valamint integrált közösségi megoldásokat kapott. A várhatóan Android 2.2 Froyo alapokon nyugvó, fekete és fehér árnyalatban megjelenő készülék a Mobile World Congress alkalmával élőben is megtekinthető lesz.

Samsung Gem: Android 2.1 alapokon

A nagyobbik dél-koreai gyártó weboldalán bukkant fel először az alacsonyabb árszegmensbe szánt Android 2.1 alapú készülék fotója.

A hivatalos bejelentés előtt bukkant fel a dél-koreai gyártó oldalán a Samsung Gem, mely elsőként a Cellular South kínálatában lesz elérhető. Az Android 2.1 Éclair alapokon nyugvó készülék 3,2 hüvelykes, 240x400 képpontos érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, GPS, WLAN és sztereó Bluetooth modult, microSDHC kártyafoglalatot és 800 MHz-es processzort kapott. A Samsung Gem várható ára egyelőre nem ismert.

Intel Atom processzorral jön a Nokia N9?

A finn Prosessori értesülései szerint 1,2 GHz-es Intel Atom processzorral érkezik az átdolgozott Nokia N9.

A MeeGo alapú Nokia N9 eredetileg tavaly szeptemberben, a Nokia World 2010 alkalmával került volna bemutatásra, ám akkorra sem az operációs rendszer, sem pedig a kezelőfelület nem öltött végleges formát. A finn Prosessori állítása szerint a februári Mobile World Congress alkalmával leleplezésre kerülő Nseries csúcsmodell hardveres téren is komoly átalakuláson esett át, így a végleges változat Texas Instruments OMAP3 processzor helyett az Intel Moorestown megoldását felváltó Medfield alapú Atom processzor köré épül. A váltás elsőre igen logikus lépésnek tűnik, hiszen az Intel és a Nokia együtt dolgozik a MeeGo Linuxon, így a chipgyártó alacsonyabb fogyasztású processzorának fejlett energiagazdálkodása is maximálisan kiaknázásra kerülhet. Az oldal állításával tökéletes összhangban van az Intel ütemterve is, ugyanis a chipgyártó állítása szerint az első Medfield alapú okostelefon érkezése 2011 közepén várható. A teljes QWERTY gombsoros Nokia csúcsmodell a legfrissebb információk szerint 1080p felbontású HD anyagok rögzítésére alkalmas 12 megapixeles kamerával és 1,2 GHz-es Intel Atom processzorral a fedélzetén érkezik, mely szélsebes 3D grafikus gyorsítót is tartalmaz.