Mobil hírek, érdekességek...

2011.már.31.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

A Windows Phone lesz a második legerősebb platform

Az IDC becslései szerint 2015-re a Microsoft új platformra az Apple és a RIM platformjait is megelőzi.

Az IDC piaci előrejelzése szerint az okostelefonok piacát idén és a következő évek során egyaránt az Android alapú készülékek fogják uralni, míg az egykoron piacvezető Symbian rendszer szépen lassan feledésbe merül. Idén várhatóan 450 millió okostelefon talál majd gazdára, mely az előző évhez képest 45 százalékos bővülést jelenthet. A Windows Phone platform kapcsán az IDC idén körülbelül 25 milliós eladásokra számít, mely a Nokia csatlakozásával az évek során jelentősen megerősödhet. A piackutató becslései szerint 2015-ben a Microsoft platformja már az iOS és BlackBerry rendszereken is jelentősen túlmutathat, ugyanakkor az IDC szerint a finn gyártó a jövőben biztosan nem tudja majd visszaszerezni a piacvezető szerepet.

Péntektől hazánkban is kapható az iPad 2

Pénteken huszonöt újabb országban vált elérhetővé az Apple internettáblák második generációja.

A korábbi bejelentésnek megfelelően pénteken hazánkban is megkezdődött az Apple iPad 2 forgalmazása, melyet a világ többi részéhez hasonlóan itt is hosszan kígyózó sorok vártak. A piaci bevezetés szokásos forgatókönyvétől eltérően ezúttal nem a bolt nyitásakor, hanem este 7-kor kezdődött meg az új internettábla forgalmazása, mely az azt megelőző egésznapos sorszámosztásnak köszönhetően zavartalanul zajlott. Magyarország mellett további 24 országban vált elérhetővé az iOS 4.3 alapokon nyugvó új táblagép, ám a hatalmas érdeklődés következtében a készletek gyakorlatilag mindenütt kiapadtak. A 241,2x185,7x8,8 milliméteres és 601 grammos, illetve a 3G modemmel és GPS modullal szerelt kiadás esetén 614 grammos iPad 2 9,7 hüvelykes, 1024x768 képpontos kapacitív multitouch IPS kijelzőt, 720p felbontású videók rögzítésére használható hátoldali és VGA előlapi kamerát, maximum1 GHz-en futó kétmagos Apple A5 processzort, 512 MB RAM-ot, 16, 32 vagy 64 GB belső tárhelyet, digitális iránytűt, giroszkópot és gravitációs szenzort, mikrofont és mono hangszórót, valamint 10 óra üzemidőt biztosító beépített akkumulátort kapott.

A készülék hivatalos ára hazánkban:

  • iPad 2 WiFi 16GB: 139 990 Ft
  • iPad 2 WiFi 32GB: 169 990 Ft
  • iPad 2 WiFi 64GB: 199 990 Ft
  • iPad 2 3G+WiFi 16GB: 176 990 Ft
  • iPad 2 3G+WiFi 32GB: 206 990 Ft
  • iPad 2 3G+WiFi 64GB: 235 990 Ft

Forrás: technet.hu

A Vodafone kínálatában debütál a Galaxy Tab 10.1V

A Samsung Galaxy Tab 10.1 vastagabb kiadása csak a Vodafone csoport kínálatában lesz elérhető.

A nagyobbik dél-koreai gyártó összesen négy Android 3.0 Honeycomb alapú internettáblát állított ki a floridai CTIA Wireless szakkiállításon, melyek közül a két 8,6 milliméterre karcsúsított változatot egyelőre bekapcsolni sem lehetett. Az iPad 2 premierje miatt átdolgozott készülékek várhatóan a nyár elején kerülnek piacra, ám az európai Vodafone csoport kínálatában a nagyobbik táblagép, februárban bemutatott 10,9 milliméter vastagságú kiadása Galaxy Tab 10.1V néven várhatón már áprilistól elérhető lesz. A Pocket-lint értesülései szerint a 8,9 hüvelykes kijelzővel szerelt, szintén 10,9 milliméter vastagságú változat azonban sosem kerül piacra, vagyis az csak kiállítási célokat szolgált. Az Engadget jóvoltából az alábbi videón működés közben is látható az egyelőre nem túl fürge TouchWiz 4.0 kezelőfelület is, mely remélhetőleg a végleges kiadásig optimizálásra kerül.

Ericsson: Online videók optimális elérése

Az Ericsson és Vantrix együttműködésével jelentősen csökkenthető az online videószolgáltatások sávszélességigénye.

Az online videószolgáltatások folyamatosan növekvő sávszélesség-igényének kielégítése a legtöbb hálózatüzemeltető számára komoly fejtörést okoz, melyet sok esetben a szolgáltatás használatának teljes tiltásával vagy a korlátlan adatcsomagok felszámolásával próbálnak meg visszaszorítani. Az Ericsson és Vantrix valósidejű videóletöltés-optimizáló megoldása révén azonban akár 70 százalékkal is csökkenthető a hálózati terhelés, miközben a videók dinamikus skálázása nem jelent túlságosan erős minőségromlást a felhasználók számára sem. Sanjay Kaul, az Ericsson üzleti és felhasználói alkalmazásokért felelős igazgatóhelyettese szerint az Ericsson Multiservice Proxy megoldásokban elérhető Vantrix Bandwidth Optimizer dinamikusan monitorozza a hálózati terhelést és mindig az elérhető legjobb minőségű átvitelt biztosítja a felhasználók számára.

Látványos kampányba kezdett a Nokia és a Rovio

Egy texasi toronyház oldalára vetített reklámfilmmel debütált az Angry Birds 3D Symbian alapú változata.

A Symbian^3 alapú Nseries N8 bemutatásakor a Nokia már egyszer elkápráztatta a világot egy Svédországban felállított 51x28 méteres, azaz 428 négyzetméteres szabadtéri vetítővászon segítségével, melyre 4 hatalmas projektor segítségével kerültek kivetítésre a készüléken tárolt HD felbontású tartalmak. Az SXSW előestéjén a Rovio és a Nokia újabb látványos reklámkampánnyal rukkolt elő, melynek központi témája ezúttal az Angry Birds 3D Symbian alapú változatának premierje volt. A 60 méter magas texasi toronyház oldalára kivetített látványos reklámfilm úgy tűnik, hogy számos rajongót ragadott magával, a show részeként megtekinthették ahogy a madarak néhány ablaktörés kíséretében visszaszerzik a malacoktól a Nokia N8-at.