Mobil hírek, érdekességek...

2011.jan.23.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

Samsung Gem: Android 2.1 alapokon

A nagyobbik dél-koreai gyártó weboldalán bukkant fel először az alacsonyabb árszegmensbe szánt Android 2.1 alapú készülék fotója.

A hivatalos bejelentés előtt bukkant fel a dél-koreai gyártó oldalán a Samsung Gem, mely elsőként a Cellular South kínálatában lesz elérhető. Az Android 2.1 Éclair alapokon nyugvó készülék 3,2 hüvelykes, 240x400 képpontos érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, GPS, WLAN és sztereó Bluetooth modult, microSDHC kártyafoglalatot és 800 MHz-es processzort kapott. A Samsung Gem várható ára egyelőre nem ismert.

Intel Atom processzorral jön a Nokia N9?

A finn Prosessori értesülései szerint 1,2 GHz-es Intel Atom processzorral érkezik az átdolgozott Nokia N9.

A MeeGo alapú Nokia N9 eredetileg tavaly szeptemberben, a Nokia World 2010 alkalmával került volna bemutatásra, ám akkorra sem az operációs rendszer, sem pedig a kezelőfelület nem öltött végleges formát. A finn Prosessori állítása szerint a februári Mobile World Congress alkalmával leleplezésre kerülő Nseries csúcsmodell hardveres téren is komoly átalakuláson esett át, így a végleges változat Texas Instruments OMAP3 processzor helyett az Intel Moorestown megoldását felváltó Medfield alapú Atom processzor köré épül. A váltás elsőre igen logikus lépésnek tűnik, hiszen az Intel és a Nokia együtt dolgozik a MeeGo Linuxon, így a chipgyártó alacsonyabb fogyasztású processzorának fejlett energiagazdálkodása is maximálisan kiaknázásra kerülhet. Az oldal állításával tökéletes összhangban van az Intel ütemterve is, ugyanis a chipgyártó állítása szerint az első Medfield alapú okostelefon érkezése 2011 közepén várható. A teljes QWERTY gombsoros Nokia csúcsmodell a legfrissebb információk szerint 1080p felbontású HD anyagok rögzítésére alkalmas 12 megapixeles kamerával és 1,2 GHz-es Intel Atom processzorral a fedélzetén érkezik, mely szélsebes 3D grafikus gyorsítót is tartalmaz.

Kétmagos processzort kap az iPhone 5?

Várhatóan kétmagos ARM Cortex-A9 processzorral és fürgébb PowerVR grafikus gyorsítóval érkezik az új iPhone.

Úgy tűnik, hogy az Apple sem szeretne lemaradni a konkurens gyártók kétmagos processzorral szerelt ajánlataitól, így a nyár derekán piacra kerülő iPhone 5 várhatóan sokkal erősebb architektúrára épül. Pletykák szerint az Apple A5 processzor egy kétmagos ARM Cortex-A9 alapú megoldás lesz, mely mellett a megfelelő 3D teljesítményről az Imagination Technologies PowerVR SGX543 grafikus gyorsítója fog gondoskodni. Az iPhone 5 további érdekessége a Qualcomm vegyes módú rádiós moduljának alkalmazása lehet, mely GSM és CDMA hálózatok használatát is lehetővé teszi, vagyis a Verizon Wireless ügyfeleinek sem kell majd sokat várni a modellfrissítésre. A számos egymásnak ellentmondó pletyka közül néhány továbbra is egymagos processzorról beszél, ám amiben mindegyik forrás egyetért, az az LTE támogatás hiánya, vagyis az iPhone 5 valószínűleg még nem lesz alkalmas az amúgy is korlátozott számban rendelkezésre álló szélsebes hálózatok használatára.

süti beállítások módosítása