Elfogultak a mobiltelefon rákkeltő hatását vizsgáló kutatások

Az eltérő kutatási módszerek és a szakemberek elfogult nézőpontjai miatt sokszor megkérdőjelezhető minőségű tanulmányok születtek a mobiltelefonok használatának rákkeltő hatásairól - állapították meg a kutatók.

A dél-koreai Nemzeti Rákkutató Központ kutatása során a szakemberek összesen 23 olyan korábbi tanulmányt vizsgáltak át, melyek a mobiltelefon-használat és a daganatos megbetegedések között próbáltak összefüggéseket kimutatni. A 37 ezer ember bevonásával készült tanulmányok mind a módszereik, mind a szakemberek elfogultságát illetően eltérőek voltak.

Az átfogó vizsgálat során kiderült, hogy a tanulmányok eredményeit nagyban befolyásolta, hogy ki vezette a kutatást. "Sok tanulmányban hatalmas ellentmondásokat találtunk a mobiltelefon-használat és a rákos megbetegedések kialakulása közötti összefüggésekben, amelyek jelentősen lerontották az adott kutatási módszer minőségét" - írták a szakemberek a Clinical Oncology című szaklapban. A vizsgálat során nem mutattak ki egyértelmű kapcsolatot a készülékek használata és a rákos megbetegedések bármelyik fajtája között.

 

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának adatai szerint ma világszerte 4,6 milliárdan használnak mobiltelefonokat. A részben az Egyesült Államok betegségmegelőzési központja által támogatott legutóbbi tanulmány, mely az agy-, arcideg-, nyálmirigy-, és hererák eseteit vizsgálta, szintén nem mutatott ki jelentős összefüggést a tumorok kialakulása és a mobiltelefonok használata között.

Az a nyolc tanulmány, mely a legjobb minőségű módszereket alkalmazta a résztvevők elfogultságának kiküszöbölésére, végül arra a megállapításra jutott, hogy csupán enyhén magasabb a daganat kialakulásának kockázata azok körében, akik használnak mobiltelefont, azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán teszik ezt. Azok esetében pedig, akik több mint tíz éve használnak mobiltelefont, magasabb a jóindulatú tumorok kialakulásának kockázata.
Ezzel ellentétben az alacsonyabb minőségű módszerekkel dolgozó kutatások szerint a mobiltelefont használok körében alacsonyabb a rákos daganatok kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak ilyen készülékeket. Ezeket az eredményeket a véletlenszerű hibák és az elfogult nézőpontok befolyásolták, illetve az hogy a felmérést az iparban érdekelt csoportok készítették.

A kutatócsoport összességében arra a megállapításra jutott, hogy a vizsgált tanulmányok nem voltak eléggé széles látókörűek a probléma eldöntéséhez.