Rettegnek a Skype-tól a mobilszolgáltatók

Az O2 és az Orange szeretné megakadályozni, hogy a Nokia előtelepített Skype-pal hozza forgalomba az N97-est Nagy-Britanniában, mivel a cégek féltik a bevételeiket a netes telefonszoftvertől.

A két mobilcég jelenleg azzal fenyegetőzik, hogy nem hozzák forgalomba az új Nokia készüléket, amennyiben azon tényleg megtalálható lesz a Skype - adta hírül az Ars Technica. A szolgáltatók egyelőre zárt ajtók mögött alkudoznak a Nokiával, de várhatóan nem lesz könnyű dolguk, mivel a mobilgyártó hosszú távú együttműködést tervez a VoIP-szoftver gyártójával.
A Skype, amely már eddig is letölthető volt néhány Nokia-típuson, a cégek tervei szerint egy új, a készülékek operációs rendszerével sokkal jobban integrált változatban kerül majd előtelepítve a mobilokra - és nem csak az N97-esre, hanem a cég más új okostelefonjaira is. A felhasználók így olcsóbban, vagy akár (wifin keresztül) ingyen is bonyolíthatnak hívásokat a készülékről. Ez a megoldás elsősorban annak kedvez, aki a nemzetközi hívásokon szeretne spórolni, mivel a Skype-olás ilyenkor még akkor is olcsóbb lehet, ha fizetni kell a mobil- vagy vonalas telefonszámra irányuló beszélgetés és az adatforgalom díját.

Az O2 és az Orange a jelek szerint egyenesen a sátán művének tartja a mobilos VoIP-ozást lehetővé tévő megoldást, nem gondolva arra, hogy az adatkapcsolat segítségével bonyolított beszélgetések továbbra is nekik hoznak majd bevételt - nem is beszélve arról, hogy az új lehetőséggel még több előfizetőre tehetnének szert az N97-es révén.

A mobilos Skype nem csak náluk verte ki a biztosítékot: az Egyesült Államokban az AT&T csak a szoftver lebutított verziójának használatát engedélyezi az iPhone-on. Az USA-ban eddig egyedül a T-Mobile volt a VoIP-technológia úttörője, amely bevezette a HotSpot at Home nevű szolgáltatást. A hibrid megoldás előfizetői az otthoni wifin keresztül használhatják a mobiltelefonjukat, miután hazaértek. A briteknél jelenleg a 3 mobilszolgáltató forgalmaz Skype-os mobilt, így az O2 és az Orange által ellenzett megoldásnak már ott is van előfutára.