Gyártók- Nokia

 

A Nokia Corporation a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. Nyilvánosan jegyezhető részvénytársaság, a NYSE-n NOK néven fut. Jelmondata a "Connecting People" (szabadfordításban: "Összekapcsoljuk az embereket"). 1865-ben alapították a finn Nokia városában (15km-re Tamperétől nyugatra). Kulcsemberei Fredrik Idestam alapító, Jorma Ollila előző vezérigazgató (jelenleg az igazgatótanács elnöke), illetve Olli-Pekka Kallasvuo elnök-vezérigazgató. 2008-ban 128 445 főt foglalkoztatott. Fő területe a telekommunikáció. Termékei között megtalálhatóak még az otthoni kommunikációs-, a mobil játékeszközök, a kiegészítő felszerelések, a Wi-Fi eszközök, és a rádiós hangátviteli felszerelések. 2008-as árbevétele 50,7 milliárd euró volt.

A Nokia mobilkommunikációs eszközei megtalálhatóak a világ összes régiójában és lefedik minden nagyobb kommunikációs szabványt: többek között a GSM, a CDMA és a WCDMA hálózatokban használhatóak.

Története:

A Nokiát 1865-ben alapította Fredrik Idestam, cellulóz-feldolgozó üzemként. A Finnish Rubber Works (magyarul: "Finn Kaucsuk Művek") a cég egyik leányvállalataként jött létre a 20. században, és ez az alvállalat kezdte használni a Nokia nevet márkanévként. Röviddel az I. világháború után, a Finnish Cable Works megszerezte a Nokia fa-fűrész malmait, és elnevezte Finnish Cable Works-nek (magyarul: "Finn Kábel Művek"). Ez a cég már a telefon és távíró kábelek gyártásával foglalkozott. 1967-ben mindhárom cég egyesült a Nokia Corporation név alatt. A Nokia név az azonos nevű városon átfolyó folyótól ered. A város és a folyó eredetileg egy kis sötétszőrű állatról (Coboly/Nyuszt) kapta a nevét, mely a környéken élt.

Az 1970-es években a Nokia a világ egyik vezető telekommunikációs cége, kifejlesztette a Nokia DX 200-t, amely a világ első mikroprocesszor vezérelte kapcsoló eszköz volt az automatikus telefonközpontokban. Az 1980-as években, a Nokia piacra dobta a MikroMikko nevű PC sorozatát, de ezt a részlegét eladta az International Computers Ltd-nek, amely később beolvadt a Fujitsu-ba. Sajnálatos módon az 1990-es években a cég pénzügyi gondokkal szembesült, így az erőforrásait a mobiltelefon eszközök, hálózatok és egyéb telekommunikációs területekre csoportosította, ezzel egyidejűleg kivonulva a televíziózás és a személyi számítógépek piacáról. A Nokia fejlesztett mobiltelefonokat az NMT hálózatra is. Bár a Nokia több száz mobiltelefon modellt mutatott be a 1980-as évek óta, a tömeggyártás az 1990-es években indult be igazán, amikor bemutatták az első digitális hálózatokat. 1998-ban a Nokia bejelentette, hogy legyártotta a 100 milliomodik mobilkészüléket, és a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lépett elő. 2005 nyarán a cég túladott az 1 milliárdodik mobilkészüléken. 2006. június 19-én a Nokia és a Siemens AG bejelentette, hogy egyesítik mobil- és vezetékes-telefonok hálózati berendezéseit gyártó és fejlesztő üzletágaikat, melyre hivatalosan 2007 februárjában került sor, így létrejött a világ egyik legnagyobb, hálózati megoldásokkal foglalkozó cége, a Nokia Siemens Networks.

Napjainkban a Nokia csatlakozott a tajvani Original Design Manufacturer csoporthoz. A Nokia együttműködési megállapodást kötött a BenQ-val harmadik generációs mobiltelefonok fejlesztésére, amelyek már hozzáférhetőek Magyarországon is.