Mobil hírek, érdekességek...

2010.okt.29.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

Nyereséges negyedévet zárt a Motorola

A hosszú veszteséges működés után végre ismét pozitívan zárt a Motorola.

Az egykoron ezüstérmes amerikai gyártó a RAZR-korszak lezárását követően erősen megrogyott, hiszen ma már csak a kisebb gyártók között tartják számon, de a vezetőváltás és a hálózati részleg eladásából befolyó pénz segítségével a részleg működése stabilizálódni látszik. A júliustól szeptemberig tartó időszakban a gyártó összesen 9,1 millió telefont értékesített, melyből 3,8 millió okostelefon volt. A Motorola telefonos részlegének teljes forgalma 2 milliárd dollár volt, mely 3 millió dollár haszon realizálását tette lehetővé. A gyártó különböző részlegeinek átszervezése, illetve a hálózati részleg Nokia Siemens Networks számára történő átadása valószínűleg újabb lökést ad majd a telefonos részlegnek, mely jelenleg 22 okostelefonnal van jelen a világpiacon.

4G LTE modemmel készül a Motorola

LTE hálózatokon akár száz megabites száguldásra is képes lesz a Motorola legújabb USB modeme.

A 4G LTE hálózatok térnyerését a legtöbb gyártó igyekszik meglovagolni, de mivel a szélsebes száguldást ígérő megoldás egyelőre csak néhány világvárosban érhető el, így mobiltelefonok helyett inkább külső és beépíthető modemekkel készülnek. A Motorola USB-LTE 7110 jelzésű eszköz a nevének megfelelően egy számítógépekhez és laptopokhoz köthető külső eszköz, mely ideális körülmények között 100 megabites letöltési és 50 megabites feltöltési sebességgel kecsegtet. A vezetékes hálózatokat is megszégyenítő száguldás természetesen csak a technológia elvi határértéke, mely kizárólag tökéletes vételi viszonyok estén lenne elérhető úgy, ha más épp nem használhatná a hálózatot a közelben.

IDC: Csökken a Nokia népszerűsége Indiában

Az IDC felmérése szerint már nem minden második vásárló dönt Nokia mobiltelefon mellett.

Az IDC állítása szerint míg Indiában a 2009 utolsó negyedében értékesített telefonok 54 százaléka Nokia volt, addig 2010 második negyedéve során ez az érték 36,3 százalékra esett vissza. Habár a piaci részesedés még így is kiemelkedő, a 17,7 százalékos visszaesés azért eléggé szembetűnő. A The Economic Times beszámolója szerint a Nokia helyi vezetősége nonszensznek tartja az IDC elemzését, külön kiemelve, hogy a két SIM fogadására alkalmas készülékek piaci aránya nem 38,5, hanem csupán 22 százalék. A több mint tíz éves szakmai múlttal rendelkező IDC azonban továbbra is ragaszkodik a beszámolójának valódiságához, vagyis egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Nokia piaci részesedése az alsó és középső szegmensben is gyengülni fog. A finn gyártó jövő héten teszi közzé az elmúlt negyedéves eredményeit, melyben a regionális piaci eredmények külön tételként is szerepelnek, így az IDC állítása könnyen ellenőrizhető lehet.

Bemutatkozott a Samsung Wave 575

Újabb, az alacsonyabb árszegmensbe szánt készülékkel gazdagodott a Bada OS alapokon nyugvó Samsung Wave sorozat.

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a Samsung saját fejlesztésű Bada operációs rendszere is, mely az Android alapú ajánlatoktól eltérően inkább az alsó és felső-közép régióban próbál hódítani. Az alsóbb régiók meghódítására szánt Wave 575 3,2 hüvelykes, 240x400 képpontos kapacitív multitouch TFT-LCD érintőkijelzőt, TouchWiz 3.0 kezelőfelületet, 3,2 megapixeles kamerát, GPS, WLAN (802.11b/g/n) és sztereó Bluetooth 3.0 modult, 3,6 megabites HSDPA átviteli képességet, gravitációs szenzort, FM rádiót, valamint 1.200 mAh kapacitású akkumulátort kapott. A Svédországban november közepén debütáló, 109,5x55x11,9 milliméteres és 100 grammos Samsung S5750 Wave 575 várható ára egyelőre nem ismert.

Samsung: Decemberben véget ér a Symbian támogatása

A nagyobbik dél-koreai gyártó decemberben felfüggeszti a Symbian fejlesztői oldalait és ezzel véget ér a platform támogatása is.

A Samsung hivatalosan is bejelentette, hogy decemberben véget ér a Symbian platform támogatása, mellyel egy időben a gyártó fejlesztői fóruma is bezárja kapuit és ezzel együtt valamennyi kapcsolódó tartalom is törlésre kerül. A Samsung Mobile Innovator oldalon október 29-én kerül eltávolításra a Symbian fejlesztői rész, majd december 30-án és 31-én valamennyi kapcsolódó fórum és tartalom is eltávolításra kerül. A Samsung egyelőre nem tervezi a Symbian Foudnation elhagyását, vagyis annak fejlődését a jövőben is felügyelni szeretné.

süti beállítások módosítása