Mobil hírek, érdekességek...

2010.sze.28.
Írta: kirchner Szólj hozzá!

WLAN alapú hanghívást tervez a T-Mobile csoport

Elsőként az Egyesült Államokban lesz elérhető a szolgáltatói WLAN hívások lebonyolítását segítő Android alkalmazás.

A T-Mobile G2 piaci bevezetésével egyidőben debütálhat a T-Mobile csoport szolgáltatói WLAN hívások lebonyolítását segítő Android alkalmazás is, mely elsőként csak az Egyesült Államokban lesz elérhető. A szoftver segítségével az UMA megoldásokhoz hasonlóan lehet majd VoIP hívásokat kezdeményezni WLAN hálózatokból, méghozzá külföldön is hazai percdíjak alkalmazásával, mely valószínűleg az üzleti réteg számára lehet jó ajánlat. A Skype-hoz hasonló megoldáson alapuló szolgáltatás esetén a hívások hálózatok közötti átadására nincs lehetőség, vagyis a WLAN hotspot szolgáltatási területét elhagyva az aktív hívás mindenképp megszakad.

Apple: Telefonos kabátot kaphat az iPod?

Az Apple legújabb szabadalma egy rádiós kabát működését írja le, mely telefonos funkciókkal ruházhatja fel az iPod Touch sorozatot is.

A kínai ZTE által az iPod Touch modellekhez fejlesztett Apple Peel 520 adatátviteli kabát úgy tűnik, hogy az amerikai gyártó fantáziáját is megmozgatta, mely legújabb szabadalmi beadványában egy rendkívül hasonló kiegészítő működését vázolta fel. Az Apple rádiós adóvevőt felvonultató bővítménye azonban nem csak médialejátszókhoz, hanem tetszőleges hordozható eszközhöz csatlakoztatható lenne, mely segítségével az adathálózatok elérése mellett akár GSM vagy CDMA hanghívások lebonyolítására is lehetőség nyílhat. Egyelőre nem tudni, hogy az Apple valóban dolgozik-e olyan megoldáson és programozói felületen, mely telefonos funkcióval ruházná fel a készülékeit, de ha igen, akkor az iPhone modelleknél jóval kedvezőbb árú iPod Touch hamarosan a telefon közvetlen riválisává is válhat. Természetesen az sem elképzelhetetlen, hogy a szabadalmi bejegyzés csupán a ZTE és más gyártók által fejlesztett rádiós kabátok forgalmazását szeretné megnehezíteni.

Nem kap Froyo frissítést az XPERIA sorozat?

A japán-svéd gyártó Android 1.6 platformon megrekedt készülékeire valószínűleg sosem elérhető a két-háromszoros sebességnövekedéssel kecsegtető Froyo frissítés.

A Sony Ericsson XPERIA sorozata egyelőre a lassan őskövületnek számító Android 1.6 szintjén leragadtak, ám a közeljövőben várhatóan nem egy, hanem két Android 2.1 frissítésre is számítani lehet, melyek közül az első magát az operációs rendszert, a második pedig a kezelőfelület Timescape és Mediascape komponensét frissíti majd. A Németországból kiszivárgott belső dokumentum szerint az XPERIA X8 és X10 sorozat frissítése a 2.1-es szinten meg is áll, legalábbis a több mint kétszeres sebességnövekedéssel kecsegtető Android 2.2 Froyo sehol sem került említésre. Az Android 2.1 frissítés az eredeti XPERIA X10 számára egyébként 720p felbontású videófelvételi opciót, 5 készenléti kijelzőt, HTML5 támogatást, valamint a névjegyzék Facebook és Twitter integrációját is kínálja majd.

Motorola EX115 és EX128: Két SIM-es mobilok Európának

Várhatóan október közepén kerül piacra a Motorola érintőkijelzővel, illetve teljes QWERTY gombsorral felszerelt kétkártyás készüléke.

A Germanos értesülései szerint Európában október 18-án kerül piacra a Motorola két mérsékelt árfekvésű két SIM-es ajánlata, melyek közül az egyik méretes érintőkijelzőt a másik pedig teljes QWERTY gombsort kapott. A 3 megapixeles kamerával, sztereó Bluetooth 2.1 modullal, GPRS átviteli képességgel és 3,5 milliméteres szabványos fülhallgató kimenettel felruházott teljes gombsoros Motorola EX115 várhatóan 95 eurós, azaz 27.000 forintos áron kerülhet piacra, míg a hasonlóan felszerelt érintőkijelzős EX128 ára 120 euró, azaz 34.000 forint körül alakulhat. A készülékek magyarországi premierjének időpontja egyelőre nem ismert.

Jövő héten érkezik a Nokia E7

A szeptember 14-én kezdődő Nokia World 2010 alkalmával kerül bemutatásra a Nokia N8 teljes QWERTY gombsorral szerelt kiadása.

A Reuters értesülései szerint a szeptember 14-én kezdődő Nokia World 2010 alkalmával mutatkozik majd be a finn gyártó elő QWERTY gombsorral szerelt Symbian^3 alapú csúszkamobilja, mely a MeeGo alapokon nyugvó N9-nél lényegesen kedvezőbb áron lesz majd elérhető. Az Eseries E7 létezését egyébként a gyártó oldalán elérhető XML leírás és az Ovi Store keresője is megerősítette, így már biztosra vehető, hogy a HDMI kimenet és a 360x640 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelző mellett az N97-nél lényegesen stabilabb nyitómechanikát kapott. A Nokia Eseries E7 várható ára egyelőre nem ismert, de valószínűleg olcsóbban kezd majd mint az Nseries N8.

süti beállítások módosítása