Motorola

 

A Motorola egy informatikai és híradástechnikai eszközöket gyártó cég, mely Galvin Manufacturing Corporation név alatt kezdte működését 1928-ban. A nevét 1947-ben változtatta Motorolára, ami védjegyként már az 1930-as évektől be volt jegyezve. A cég kirendeltségei az illinoisi Schaumburg és egy chicagói külvárosban voltak.

Az alapító Paul Galvin akkor jött elő a Motorola névvel, amikor a cég autókba való rádiókat kezdett el gyártani. Számos cég a kezdetekkor gramofonokat (fonográfokat), rádiókat és egyéb audioberendezéseket gyártott, ezek a cégek a 20. század elején használták az „-ola” ragot, leghíresebbé a Victrola vált.

A Motorola számos terméke összefügg a rádiózással, kezdve a rádiókhoz való szivargyújtó-átalakítóktól a világ első kézi adó-vevőin (walkie-talkie) át a védelmi elektronikáig és a gyári telefonkészülékekig. A cég a félvezetők terén is erős, beleértve a számítógépekben használt chipeket is. A Motorola az elsődleges szállítója az Apple Machintosh és Power Machintosh személyi számítógépeknek. Ezt a fajta chipet későbbi számítógépcsaládokban is alkalmazták, mint például a PowerPC-ben, melyet az IBM-mel közösen fejlesztettek ki. A Motorola kommunikációs termékek egész sorával rendelkezik, beleértve a műholdvevő rendszereket, digitális kábeltévé-dobozokat, modemeket.

Motorola V3

2004. februárjában a Motorola bejelentette, hogy félvezető-üzletágát egy új cégbe különíti el, melynek neve Freescale. Az új céget 2004 júliusa óta jegyzik a New York-i tőzsdén.