Hálozatok itthon

Magyarországon a '90-es évek egyik sikerágazata a mobiltávközlés volt. Új lehetőségek, új cégek, új szolgáltatások, a terveket többszörösen meghaladó elöfizetői állomány, és - felhasználók osztatlan örömére - egyre nagyobb verseny jellemezte és jellemzi ezt a piacot,amelynek főbb szegmensei: ár, szolgáltatások minősége és köre, image, infrastruktúra,innováció.

T-mobile:

1994 március 31.-én 5.4 milliárd Ft alaptőkével indultak. A tulajdonosok, Matáv, Westel Rádiótelefon Kft és a US West, 1997-re kb. 10 milliárdra emelték. 1996 végére elsőként elnyerték az ISO 9001 minősítést. Ennek jelenleg kb. 3,5 millió előfizetőjükkel együtt örülhetnek.

 

A Westel technikai berendezéseit az Ericsson szállítja, 97-re 5 milliárd Ft-s hálózatfejlesztést hajtottak végre.

A tulajdonos Westel segítségével gyorsan országos szolgáltatóvá váltak, mind a szolgáltatási terület, mind a disztribúció szempontjából. A Westel 900 új neve 2004. május 3-tól T-Mobile Magyarország Távközlési Részvénytársaság.

Vodafone:

 

A Vodafone 1985. január 1-jén, néhány perccel éjfél után bonyolította Ie az első mobil hívást Nagy-Britanniában. Tizenöt év elteltével a hálózat a legnagyobb európai vállalattá és világszerte a maga nemében a legnagyobb vállalattá nőtte ki magát. A század fordulóján az Egyesült Királyság csaknem minden második lakosának van mobiltelefonja – közülük minden harmadik a Vodafone ügyfele.

A Vodafone Magyarország Rt. 1999 július 7. - én nyerte el a koncessziót magyarországi GSM 900 / DCS 1800 mobil rádiótelefon hálózat kiépítésére. A Vodafone 150 millió EUR értékű szerződést írt alá a Nokiával a komplett 1800 MHz-es GSM-hálózat kiépítésére. A Nokia valósítja meg Vodafone magas szintű szolgáltatásához szükséges telefonközpontokat, bázisállomásokat, bázisállomás-kontrollereket és intelligens hálózati (1N) megoldásokat.

Október -ben a koncessziós szerződést írta alá Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a magyar állam, illetve Jeremy Forword vezérigazgató a Vodafone konzorcium nevében. A szerződés értelmében a vállalat 15 éven át jogosult a 900 és 1800 MHz-es frekvenciatartományban mobiltelefon szolgáltatást nyújtani magyarországi ügyfeleinek. Ezzel négyre nőtt a hazai mobiltelefon-szolgáltatók száma. A hivatalosan Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Részvénytársaság néven bejegyzett vállalat bejelentette, hogy VODAFONE márkanéven vezeti be szolgáltatását. Jelenleg kb. 1,2 millió előfizetőjük van.

Pannon:

1994 március 26.-án indították kereskedelmi tevékenységüket 10,45milliárd Ft alaptokével. Tulajdonosai az északi országokból verbuválódtak 25% magyar tulajdon mellett. Finanszírozás a holland ING Bank intézte. A technikai hátteret a Nokia biztosította. Ma már 100%-ban a norvég Telenor Mobile cég tulajdona.

Eleinte Budapest és környékére, majd a főutakra vidéki nagyvárosokra terjesztették ki szolgáltatásaikat. Jelenleg az ország teljes területének lefedettségével, a teljes magyar lakosság számára elérhetőek, amit 1700 bázisállomás felszerelésévei sikerült elérniük. Kezdetben műszakilag próbáltak a vetélytárs elébe kerülni, sokféle szolgáltatást vezettek be. Jelenleg kb. 2,7 millió előfizetőjük van.